Rysshusen



Husen kallades Rysshusen, men även Ryshusen eller Ryhus. På en Laga delning karta för Allerum från 1756 kallas husen Rydhusen.

Husen omnämns i kyrkböcker från 1600, 1700-talen och en bit in på 1800-talet. År 1691 avlider två personer i Rysshusen; Agnes 45 år och Bengt Johansson 73 år. Sista gången jag har sett husen nämnas är i 1834-1837 års husförhörslängd samt i en vigselbok när pigan Gunela Persdotter från Ryshuset 1845 gifte sig med torparen Nils Persson från Knärbohuset. Husen tas även upp i mantalsböckerna.

Enligt husförhörsböcker och mantalslängderna rör det sig om sex gathus. Rysshusen har antagligen aldrig utgjort en egen by utan har, enligt ovannämnda karta legat på mark tillhörande Palnarps by.

De som bodde här var arbetsfolk och en och annan hantverkare och soldat. I början av 1800-talet stöter man på titlar såsom torpare och husmän. Torparna har antagligen haft mindre jordlotter som de kunde bruka för egen del mot arrende. Ett exempel på torpare är Nils Pålsson som år 1815 nämns som frälseåbo och torpare i en födelsebok. Att göra dagsverken på Höghult och Palnarp tillhörde antagligen vardagen för de flesta i Rysshusen.

Enligt 1728 års mantalslängd så var invånarna i fyra av de sex husen utfattiga.

I husförhörslängderna ligger Rysshusen mellan Palnarp och Höghult. Detta gör att vi kan utgå från att Rysshusen låg intill dessa byar. Prästen gick ju från by till by när han genomförde sina husförhör. En annan sak som talar för närheten mellan Palnarp och Höghult och Rysshusen är när ett barn föddes i Rysshusen var nästan alltid någon av dopvittnen från Höghult och Palnarp.

Var låg Rysshusen? Enligt ovannämnda karta låg Rysshusen, om dessa är identiska med Rydhusen, ca 500 meter väster om Höghult, längs vägen mellan Höghult och Mjöhult.

Namnet Rysshusen försvann, som sagt, med 1834-1837 års husförhörslängd. Husen fanns antagligen kvar men räknades in under Palnarp. När järnvägen mellan Kattarp och Höganäs anlades under 1880-talet försvann antagligen de sista resterna av Rysshusen.

Några av mina släktingar bodde i Rysshusen. En av dem var Såne Pettersson som bodde här från mitten av 1780-talet till början av 1830-talet. Först var han gift med Bengta Larsdotter, därefter med Toren Tufvasdotter. Såne hade tolv barn med sina båda fruar. Familjen bodde i Rysshuset nummer 2, som också kallades Svartmåsahuset.
En annan släkting vid namn Sönne Persson och hans hustru Brijta Johansdotter bodde i Rysshusen mellan 1740 till 1770. Sönne och Brijta hade 10 barn.

Har någon ytterligare information om Rysshusen så hör gärna av er.